Valentinåret 2015, bit för bit

En årskrönika medan vi ser 2015 gå ner bakom horisontens rand.

Ritåret 2015

I år har jag illustrerat 8 st böcker, vilket är ett rekord! I och med eftersläpning är det inte samma böcker som publicerats under 2015, men detta är inte mitt förlagsår, utan mitt ritår. Böckerna är olika i stil och omfattning, och mest min känns väl Paket för Piroschka som äntligen blev klar!

En, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta!

Att avsluta Piroschka och fler andra böcker än någonsin kändes också som en bedrift med tanke på…

Kropp- och friskåret 2015

…som väl mest kan beskrivas som ett stadigt dalande med nadir i oktober. Så sent som för ett år sen var jag en nyfrälst vinterlöpare i min bästa form i livet, kapabel att springa 15 km i snöig terräng. Typ. Sen sabbade jag mina knän, i klassisk löparhübris, och kunde inte springa på ett halvår.

Anar ej vad som komma skall.

Anar ej vad som komma skall.

Också stadigt sämre blev min högerhand, vilket förstörde allt från ritande till fritid.

I vilket fall, handen blev ju till slut rättdiagnosticerad och opererad, och jag börjar så försiktigt hoppas på att det inte bara gått bra (det har det!) utan att jag också klarat mig utan några permanenta nervskador alls. Hurra!

Vilken månad som helst kommer jag våga börja träna igen.

Cykelåret 2015

Har i alla fall hållit mig från total fysisk kollaps! Jag skaffade en elcykel i mars med målet att den skulle ersätta busskortet, och helst tillfällena jag lånade bil också.

Elcykeln i fråga är ett kit som jag med hjälp av huskompis Linus monterade på min gamla cykel. Den cykelns ram kraschade jag tyvärr sen genom att ramma en vägbom i början av juni, men förutom just juni — då jag blev tvungen att köpa ett månadskort i väntan på köp av ny cykel att sätta kitet på — så har jag faktiskt hållit min cykelpendling.

Elcykeln, version #2

Elcykeln, version #2. Min gamla Nishiki (i bakgrunden) var ändå rejält sliten, så!

Det tar en timme dörr-till-dörr från Haninge till city, vilket är ungefär lika som med buss. Storhandling funkar med cykelvagn. Jag funderade på tremånaders busskort inför vintern, men nu fick jag rejäla dubbdäck i födelsedagspresent… så jag tror jag fortsätter köra på så länge det håller!

Trädgårdsåret 2015

Ambivalent! Vi bröt upp ett tre gånger så stort land i år och lappade det ena växthuset, med stora planer…

Å ena sidan en kall regnig sommar där sådderna förtvinade, en galen invasion av åkersniglar som gick som apokalypsens ryttare genom trädgården, bladmögel som slog ut frilandstomaterna. Å andra sidan ett lyckat år i växthuset och förvånansvärt mycket som ändå tog sig på friland, t.ex. bladgrönsaker och baljväxter. Å tredje sidan, gråärtorna som tog sig så sjukt bra att dom blev över 2 meter, kollapsade sina stöd och svalde bondbönor och bönor i ett enormt ostoppbart skuggande snärj. Hm.

Gråärtor i bakgrunden, ännu under kontroll i början av juli...

Gråärtor i bakgrunden, ännu under kontroll i början av juli…

Vi fick ändå rätt mycket ur landen till slut, och hade kunnat få mer med mer kunskap. Kunskap som jag känner att jag börjar få. Till nästa år: INGA GRÅÄRTOR, ger för lite ändå! Frilandstomater eller potatis. Och: Jag måste skaffa snigelätande ankor.

Skillzåret 2015

Huvudsakliga nya skillz tillägnade i år:

  • Ännu mer praktiskt om trädgård och odling.
  • Förståelse i hur en cykel sitter ihop, hur elcykeln funkar, till och med att fixa och justera bitar själv.
  • Förmågan att springa över en mil
  • Kunskapen att göra min egen yoghurt
  • Kunskapen att odla min egen svamp

Jag har byggt fågelholkar, byggt en biholk, byggt en katthiss. Stickat tofflor innan handen la av. Syrat zucchini, eftermognat tomater, gjort svartvinbärsbladssaft, syltat vinbär, saltat skinka. Det mesta nytt jag provat i år har varit väldigt praktiskt, helt enkelt.

Katthissen: Min sämsta skill. Ety katter vill inte åka hiss, ens fast i träd!

Katthissen: Min sämsta nya skill. Ety katter vill inte åka hiss, inte ens om fast i träd!

Inför 2016

Jag siktar på att bli ännu mer av en hippie/hipster/prepper: Vem vet vad som kommer härnäst! Korvstoppning? Kalkoner??

Det känns faktiskt helt fantastiskt att ha fått min högerhand tillbaka. Så mycket jag skulle vilja göra öppnar upp sig, igen!

Jag klagar inte på 2015 — bra jobbat, 2015! — men jag har mer planer för vad som kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*