Odlingsprojekt: Ostronskivling

Trädgården har lagt sig att sova, så jag får pyssla inomhus under vintern. I slutet av oktober startade jag en ostronskivlingodling. Jag har följt instruktionerna här: Oyster Mushrooms in a Laundry Basket. Första omgången blev rätt lyckad, så fortsätta ska jag!

Finsvampar

Finsvampar

För att starta det hele tog jag: Ett par inköpta ostronskivlingar, en plastkorg från Jula, en gammal flyttkartong, en stor kylväska och halm.

Kartongen klipptes i bitar på ca 15×15 cm, till en trave ca 10 cm hög. Kartongen blötlades, ostronskivlingen hackades i småbitar, och en genomblöt kartong-och-skivling-lasagne staplades i en plastpåse som ställdes in i ett mörkt badrumsskåp. Ca. 2 veckor senare såg den ut som så:

Svampmycel har tagit över helt.

Svampmycel har tagit över helt.

Svampodling är inte för den som är rädd för mögel… vilket jag som tur är inte är när det inte växer på min mat. Detta ska alltså bli min mat.

I kort steriliserar man sen halmen med kokande vatten i kylväskan (se instruktionslänken), låter den svalna, varvar med svampmycelet i en plastkorg med hål på sidorna, och slår sen in det hela i en plastpåse. In i ett mörkt varmt skåp igen, och vänta på att mycelet ska växa igenom hela korgen.

Svampen ska sen växa fuktigt på en ljus och sval plats. Vi har ett miniväxthus som är tomt just nu, och ett gästrum i kollektivet med avslaget element. Såatteh:

Gästsvampar. GÄSTSVAMPAR.

Gästsvampar. GÄSTSVAMPAR.

Nu får man spreja korgen med vatten dagligen för att hålla fukten hög. Sen efter ett par veckor uppstår plötsligt svamp:

Detta är förmodligen blå ostronskivling

Detta är förmodligen blå ostronskivling

Sen, vänta ett par dagar tills svamparna är stora. Dags att skörda!

Första skörden!

Första skörden!

Av någon anledning var det i princip bara den ena sidan av korgen som gav stora svampar. Det började växa småsvampar över hela korgen, men dom flesta gav upp och torkade in. Korgen är tillbaka i sitt plasttält (den ska kunna ge 2-3 skördar), och möjligen blir den andra skörden större. En annan fundering är att jag kanske tog ut halmkorgen lite för tidigt, innan det fanns optimalt mycket mycel som kunde orka med sina fruktkroppar.

Jag har startat en ny mycelklump med mycel från korgen i en bytta med gammalt kaffe. Tanken är att ha ett gäng svampodlingar som går i skift.

Ovanstående skörd åt vi i en risotto med mangold och parmesan! ♥ Recept moddat från detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*