Den vandrande Wikipedia-klittan

För ganska exakt 10 år sen, 2005, gjorde jag min första originalbild till Wikipedia: Klitoris inre anatomi. Två år senare, 2007, tyckte jag den första var lite tråkig och gjorde en mer tecknad version. Någon variant av endera har legat som huvudbild på Wikipedia-artikeln för klitoris sen dess, beroende på redaktörernas smak.

275px-Clitoris_anatomy_labeled-en

Orsaken var så klart att det knappt fanns några bilder på klitoris anatomi, och ingen som kunde användas fritt. Bilder är viktiga för förståelse. Alltså tog jag glatt och ritade lite, fritt efter ett par anatomiböcker, la upp och släppte i public domain. Det är kanske inte den bästa bilden av klitoris som skapats, men den bästa som donerats, uppenbarligen!

Redan 2007 fattade jag att det skulle bli min mest sedda bild någonsin, vilket är kul. Förhoppningsvis har den informerat många som Wikipediasurfat på könsorganen. Möjligen kvalar den in som det enda jag gjort som blivit allmänt spritt på riktigt!

En annan grej med public domain är ju att folk får använda bilden utan att hänvisa till källa, göra ändringar och använda den i andra bilder, mm. Av någon anledning har den börjat dyka upp här och där utanför Wiki på de senare åren. T.ex. i Liv Strömquists bok ”Kunskapens frukt”

Ur "Kunskapens frukt"

Ur ”Kunskapens frukt”

…och sen i Bang 2/2015, i ”Fittans fantastiska värld”

Ur Bang 2/2015

Ur Bang 2/2015

…och ett gäng engelska grejer där jag nog är mest impad av Scarleteen, med en fri tolkning som dessutom är en snyggare teckning än min (fast förmodligen för rolig för Wikipedia)…

Från Scarleteen

Från Scarleteen

I alla fall! För mitt eget intresse efterlyser jag alltid nya sammanhang där bilden dyker upp! Säg gärna till om ni ser den vandrande klitoris. Mest road av svenska källor såklart, men mer substantiella användningar utrikes kan också imponera på mig.

Tillägg 31/10: Kunskapens frukt ges ut på danska, Politiken väljer att toppa artikeln om boken med min klitorisillustration! Jag väljer att räkna det som en separatanvändning eftersom artikelförfattaren går igång på sin okunskap om klitoris anatomi i artikeln. :)

klitoris-i-politiken

Politiken 29/10 2015

1 kommentar på “Den vandrande Wikipedia-klittan

  1. […] pushade för deras klitorisspecial så plockade jag upp den med tanken — Jag undrar om min bild på klitoris som jag donerade till Wikipedia är med på ett […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*