Andra omgången fluff, och trädgård

Medan mina vänner hänger på SIS vandrar jag runt i solen och tittar på trädgård. Andra omgången kycklingar har kläckts, den här gången är det dvärgaustralorper! Jag hoppas att en av dom här är min nya tupp.

Tyvärr blir dom helsvarta som vuxna, och kan alltså inte döpas till Rorschach.

Tyvärr blir dom helsvarta som vuxna, och kan alltså inte döpas till Rorschach. :(

Australorpen är en ganska tung ras som ändå värper bra, och dvärgvarianten ska vara samma i liten skala. Det är vad jag hoppas en tupp kan tillföra min lilla flock. Om det blir någon, då.

I trädgården finns spenat, ruccola, kryddkrasse, bondbönor och en himla massa honungsfacelia på tillväxt, men det känns som att allt står och stampar, småfryser, sträcker på sig i solen men väntar på den riktiga värmen. Fast jag har lagt en mjuk filt av gräsklipp över landen är det ingen riktig växtexplosion än. Av något annat än kirskålen, då.

K-k-k-kom igen!

K-k-k-kom igen!

Annars förodlar jag en hord av tomater och gurkväxter, groddar potatis, drar upp lite broccoli och grönkål, mm. Tur att vi har mycket land att fylla ut.

Sen är det dags för något så spännande som en buskinventering! Det är alltid lite vanskligt att odla något permanent på en plats som man hyr, men jag beställde ändå fyra små buskar i höstas från Baumschule Eggert. Det är sorter man kan föröka när de väl etablerat sig, och det är väl inte heller något fel i att etablera nyttiga växter även när de lämnas över till andra…

Liten taggfri rosenkvitten var krukodlad, och trivs utmärkt framför trädgårdsskjulets södervägg. Den har redan blommor, om den klarar att bära frukt i år får vi väl se. Rosenkvitten innehåller mycket pektin, och ska användas till att blanda in i marmelad, sylt mm.

Bärhäggmispeln (Saskatoon) var också krukodlad, står också i trädgården på en plats som går från sol till halvskugga. Några grenar verkar ha gett upp, men dom som grönskar har blomknoppar. Den etablerar sig förhoppningsvis väl… Bären ska syltas och saftas.

Den sibiriska ärtbusken kom barrotad, och platsen vid hönshagen är inte lika skyddad som i trädgården. Den har sett ut som ett gäng döda pinnar fram tills nu, men plötsligt har den svällande knoppar. Hoppas på ett uppryck. Tanken var att den ska fälla sina frön som stödfoder till hönsen, dom ska innehålla en hög halt av protein. Frågan är väl om den hinner bli stor nog snabbt nog.

Den koreanska silverbusken kom i kruka, och har placerats på en slyfylld slänt bakom huset: Den här ska vara riktigt omöjligt att få bort om den etablerar sig bra! Vill inte plantera in ett monster i trädgården. Den ser onekligen väldigt pigg ut. Bären ska vara väldigt nyttiga, och enligt somliga amerikaner fantastiska i saft och sylt.

Det ska bli kul att se om jag hinner få någon egen glädje av buskarna!

Dagens bonusbild: Peppar och tvåveckorskycklingarna.

Dom växer så fort

Dom växer så fort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*