Hemgjord biholk v 2.0

Grejen med holkar för solitärbin verkar bli mer och mer spridd, i alla fall bland trädgårdsentusiaster. Jag borrade själv hål i lite upphängda träbitar för två år sen, och ett gäng murarbin flyttade glatt in… tyvärr blev deras puppor förstörda under hösten för att jag hade missbedömt behovet av regnskydd. De flesta holkar man ser till salu är riktigt snygga, men jag är sugen på en annan variant!

När man hänger på framförallt det engelskspråkiga internätet hittar man folk som använder solitärbin som pollinatörer mer organiserat, och där har man kommit fram till att holkmodeller med fasta borrade hål har en klar nackdel: Solitärbin har parasiter, och om bina återkommer till samma hål år efter år kan mängden av framförallt kvalster bli så hög att bina får svårare att klara sig.

De som odlar solitärbin i större skala verkar ha landat på en lösning med frästa träblock som kan staplas, och plockas isär när bina är säkert förpuppade. Pupporna tas ut, rengörs och förvaras separat, och själva holken görs ren. Har inte sett det i Sverige än: I EU kan man köpa sånt från t.ex. Tyskland, men jag är ju helt klart mer inne på att göra saker själv. Den sortens träblock verkar inte helt enkla att göra utan rätt redskap, däremot!

Pysselprojektet innan värmen kommer blev därför att bygga en biholk ala solitarybee.com:s holkvariant med hemgjorda engångspapprör.

Byggmaterial

Byggmaterial

Ett rör blir till

Ett rör blir till

Pappret är omslagspapper, med en blankare sida rullad inåt för att inte suga upp onödigt mycket nektar. Klippt i 15 cm breda remsor som rullas runt något med lämplig diameter, i det här fallet en ätpinne. Man gör tillräckligt många varv för att det ska bli ett stabilt rör, klipper av och tejpar, klart! Upprepa.

Jag snurrade papper runt tre olika pinnar för att få lite olika rördiametrar på 4-10 mm, 33 st rör totalt. De förslöts i den ena änden genom att trycka in lite blöt lera som fick torka till en plugg.

Rörlängd 15 cm

Rörlängd 15 cm

Rören ska vara minst 15 cm djupa, vilket också är djupare än hålen jag borrade i mina brädor första gången. Längden beror på att bihonor (av vissa sorter, eller alla sorter?) vill lägga honägg i de djupa inre cellerna, men hanägg i de yttre som kläcks först. Är hålen grunda används dom ändå, men hos bina som kläcks nästa år blir det ojämn fördelning mellan honor och hanar.

Nästa steg är att placera bunten med rör någonstans där dom inte blir uppblötta och förstörda: Själva holken!

Plankbitar

Plankbitar

Montering

Montering

Rullen med rör blev ca 5 cm i diameter. En restplanka, ca 7 cm bred, gav en holk med lämpligt utrymme. Takbitarna är 30 cm långa, botten 20 cm. Jag sågade till en taknock av en gammal vinkellist som låg och skräpade, men det hade nog varit tillräckligt med regnskydd med det överhänget oavsett! Holken skruvades ihop och monterades på en annan plankbit med vinkeljärn, för det hela blev rätt tungt. Alla springor tätades med lite trälim.

Eftersom jag hade en skvätt utomhusfärg kvar från förra året målade jag holken också. Det hela hade väl blivit snyggare om den gamla färgen inte börjat få limliknande konsistens vid det här laget, men… men! :)

Strategiskt placerad på trädgårdsskjulet!

Holken är upphängd på en solig vägg och väntar på blommor och bin. Eftersom tanken med den här sortens holk alltså är att ta ut pupporna till hösten hoppas jag på en chans att få följa insekternas liv på lite närmare håll, också.

Som påpekas på t.ex. solitarybee.com är tunna rör mer utsatta för attacker från parasitsteklar, så det är möjligt att om rören blir använda så behöver jag klura ut något sätt att hindra dom från att bryta sig in under juni någon gång… någon sorts ”dörr” av nät, kanske? Eller bara flytta hela holken?

Återkommer med resultat! Det ska bli kul att se vilka bin som dyker upp här, om några alls. :)

Komsi komsi!

Gratis bostäder i Stockholms län? Jag räknar med full beläggning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*