Ex libris

Klart att man alltid har velat göra sin egen exlibris när man är både bokälskare och tecknare! Problemet är ju bara samma som att göra sin egen tatuering som tecknare: Hur ofta gör man en bild som man tycker är lika snygg två-tre år senare? Nej just det!

(Förmodligen skulle jag tycka sämre om att ha satt en skabbig bild med mitt namn på på ALLA MINA BÖCKER än på min egen kropp. Kroppen är ju ändå ett medium med mer begränsad livslängd, eh.)

Nu börjar dock ett behov av bokmärkning närma sig i och med att jag ska flytta ihop med minst ett personligt bibliotek till. Jag kom på mitt motiv och gjorde en snabb skiss med penselpenna, när jag plötsligt såg att den snabba skissen kanske faktiskt var vad jag ville ha. Det finns ett liv i det skissartade och lite skeva som jag ändå tror håller längre på många sätt än en mer genomarbetad, traditionell exlibris.

ex-libris-skata-websize

Motiv! Motivval är det roligaste med en sån här bild, det är skoj att få jobba med symbolik. Skator är en av mina favoritfåglar — kajor är minst lika coola, men blir inte lika snygga att stilisera i svartvitt. Ugglor är den klassiska fågelsymbolen för bildning, men kråkfåglar är de mest intelligenta. Skator tillhör de få djur som kan inse att spegelbilder föreställer de själva, vilket är ett test på förmågan till självmedvetande. Annars ser väl en speglande skata rätt fåfäng ut, och det är också passande!

Jag har gått så långt som att beställa ett provark av en klistermärkestillverkare, men jag ska titta på den av och till under någon månad innan jag överväger att klistra in den i ALLA MINA BÖCKER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*