Botanisk inspiration

VÄXTERNAS UNDERBARA LIV

…heter en bokserie som gavs ut 1939 som läroböcker för folkskolan. Ett antal ex hamnade på biblioteket i Löderup och kom via min pappa till mig när jag var liten.

Böckerna har ett gäng kapitel, och varje kapitel handlar om en växt. För att göra dom lite mer spännande är varje kapitel ett litet skönlitterärt äventyr med barn i huvudrollerna. Barnen är i regel välartade små gossar i shorts och stickad väst / flickor i page och knälång klänning, och dom har spännande äventyr som att gallra rovor, träffa unga ingenjörer som föreläser om hur utdikning av kärr påverkar träd, eller få åka med pappa och titta på skördning av lin i Estland.

Trots dom otroligt tråkiga barnen gillade jag verkligen böckerna, och det var ju mest på grund av växterna. En stor del av det var bilderna. Insåg när jag hittade dom nu hur mycket de ändå påverkat mig. Jag är fortfarande rätt förtjust i den sortens gamla illustrationer och deras pedagogiska-men-alltid-dekorativa bildkompositioner. Något som både förbättrar och försämrar mina egna bilder, tror jag.

Respekt till Anders Teodor Byberg (1886-1973), alltså. Här ett litet utdrag ur Växternas underbara liv IV: Växter från främmande världsdelar.

banner


orkide

kannvaxt

nattens-drottning

vanilj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*