Veckans hönsnutt. Hönsnytt.

Trots mitt nyårslöfte har jag spenderat första kvartalet överarbetad och… sjuk. Ständigt förkyld. MEN, nu är vårjäveln här. Nu är det bäst att det blir sol, kärlek och glädje, annars ja jävlar. Jag väntar med spänning på att fler av de saker jag tokjobbat på ska publiceras så att jag får lägga upp dom här!

Därför kommer jag prata mer höns istället. Här är en höna som äntligen får jordbada i solen! Njuuut.

hona_solbadar

Kycklingarna fick komma ut i stora världen för första gången igår. Stora världen består än så länge av en liten hönsgård, men dom är väldigt små i den. Fast jämfört med dag 1 har dom hunnit bli stora på två veckor, dom har hunnit få vingfjädrar och ser lite mer ut som höns och lite mindre som tigerkaksmuffins.

liten

Tyvärr var det inte bara gulligt: Min sura svarta höna, Boss, visade sig vara galet aggressiv. Hon jagade runt, runt efter kycklingflocken i hönsgården, och när hon till slut fick in dom i ett hörn hoppade hon på och bet tag i en av kycklingarna utan att mamman hade en chans. Jag var på plats och kunde avbryta innan hon fick död på den, men roligt var det inte: Den var klämd och/eller chockad, och jag trodde att den höll på att dö i mina händer.

Att söka upp och attackera små dunkycklingar är inte ett friskt beteende, och efter att ha rådfrågat lite hönsfolk insåg jag att det inte skulle funka. Boss har alltid varit argsint, men de vuxna hönsen har kunnat försvara sig. Jag kan inte gärna låsa in Boss ensam i källaren tills kycklingarna blivit stora. Det går inte att ha en så störd höna i en fungerande flock, så jag fick ta och nacka en höna för första gången i livet.

Nu idag har kycklingarna och de vuxna hönsen också varit mycket lugnare och mer harmoniska än förut, så jag tror det var ett nödvändigt val.

Jag… har inte dödat något större än en mördarsnigel förut. Jag har ändå alltid tänkt att om jag inte själv klarar att döda djur har jag inte heller rätt att äta kött från djur, men jag har aldrig varit i situationen att jag behövt prova det. Jag kan inte påstå att jag tyckte att det var roligt. Men, jag kunde göra det, och jag lyckades göra det utan att klanta till det. Det är en blandad känsla.

Inte bara roligt med höns, nej. Fff. Här är en film på en kyckling som hittar en mask för första gången i sitt liv, för att väga upp lite.

2 kommentarer på “Veckans hönsnutt. Hönsnytt.

  1. Jesper N skriver:

    Aah, mysigt… Hade hönor under uppväxten också. Känner igen det där med aggrohönan, alltid är det nån avundsjuk jäkel som ska mobbas. Fint med kycklingarna.

    • Valentin skriver:

      Ja, överlag är det galet mysigt. Kycklingar som springer runt kan man roa sig med hur länge som helst. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*