FORL!

En lektion i kattens kroppsspråk: Hur ser man att den har ont?

Kattfeja

Svaret är: Det gör man inte. Katter är inte djur som kommunicerar sin smärta till andra, så det går att missa helt tills dom säckar ihop totalt. Jag har haft dåligt samvete de sista dagarna, för det var en ren slump att min katt Krisse var förbi en veterinär som tittade honom i munnen och såg irriterat tandkött. Sövning och undersökning visade inflammerat tandkött, tre tänder så angripna av tandlossning att det bara var att dra ut, och två tänder så upplösta av FORL att pulpan låg helt öppen. Också bara att dra ut.

Sorgligt för katten, dyrt för mig, men framförallt hade jag ingen aning om hur vanligt FORL är hos äldre katter. Nu när jag har letat info har jag sett siffror på undersökningar som hittar det hos 30-60% av katter över 6 år, men sällan på katter under 2 år. Om jag hade vetat det hade jag tagit in Krisse på rutincheck någon gång om året. Nu har han förmodligen gått runt så här länge, för annars är han frisk.

Så det är mitt inläggs mål idag: Jag känner många kattägare. Är katten över 5 år? Be vet kolla tänderna med jämna mellanrum. FORL är dyrt, men att låta katten gå runt med det är grymt.

TIPS TVÅ: Jag hittade ett försäkringsbolag som ersätter behandling av FORL till max 2000 kr. Det räcker inte så långt, men de flesta försäkringsbolag täcker inga tandbehandlingar alls. Och när det väl är upptäckt är det för sent att byta, såklart.

1 kommentar på “FORL!

  1. Lena Arro skriver:

    Ja, usch, jag hade en hittekatt en gång som fick tandlossning på gamla dar, säkert väldigt vanligt. Tur för Krisse att han har nån som bryr sig. Synd att det ska vara så dyrt med försäkringar och veterinärvård – många har ju knappt råd att gå till tandläkaren själva, så kattandvården blir en samvetsfråga. Tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*