Konstnärsorten Rundvik

Av och till när jag drömmen om att ta mina vänner i en kappsäck och flytta till en avfolkningsbygd. Ja, avfolkningsbygder har skitbilliga hus eftersom dom ligger långt från exempelvis jobb. Men frilansare kan jobba hemifrån, och frilansare är fattiga, så frilansare BEHÖVER bara billiga hus. Min plan är genial.

Ikväll har jag utsett en lämplig ort: Rundvik! Lyss på mina argument:

Fina hus som kostar 100.000 – 200.000. Köper du 105.000-villan med en kompis behöver du inte ens bekymra dig om återförsäljningsvärdet: Det motsvarar ändå bara utlägg för ett års hyra på 4300/mån!

• Ligger vid Nordmalings station på Botniabanan, och utan hyra kan man lätt kosta på sig ett pendlarkort på SJ. Halvtimme till Umeå! I Umeå lär det finnas både skoj, universitet och veganer.

• Lokal fin natur som hav, skog och någon sorts älvdelta. Enligt Wikipedia finns i grannskapet såväl resturanger som armbrytningsklubb och pulkabacke.

• Hus med bastu på ovanvåningen! JA!

drömhus

På en skala från 1 (oseriöst) till 10 (stenseriöst) är denna dröm typ 7 (att flytta in i en yurta är 4). Jag mår illa av tanken på att flytta runt runt i Stockholm/Malmö/GBG med stressad katt och mina saker i eviga kartonger. Jag vill inte bo i en etta. Jag kommer aldrig få lån på miljoners, jag vill inte HA lån på miljoners. De enda Stockholmsnära husen NÄSTAN i min prisklass är fritidshus på plintar i skogen utanför Södertälje på arrendetomt utan vatten, avlopp eller el.

Det som hindrar mig att flytta är givetvis tanken på att hamna i en liten bygd utan vare sig rötter eller vänner, speciellt en utflyttningsort som folk överger i och med att den lokala industrin lägger ner. Norrlandskusten verkar ju där ändå mindre skrämmande än dom riktigt ledsna hålorna i norra Uppland / Gävleborg. Men hamnar man någonstans med 1000 pers så blir det ju väldigt beroende på just vilka som råkar bo där. Hur veta om man tittar på en sån där skön trakt som accepterar sina original, eller en sån där skitläskig by där en glad stockholmsfjolla med pensel och katt skulle bli spetsad på påle, typ?

Men. Frilansarkompisar. Det är tradition att konstnärer etablerar sig på billiga platser som andra övergett. Rundvik blir Bottenhavets Berlin, med bastu och snöskoter. Kom igeeeeen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*