Ekonomidystopi

Jag har dödat tidigare ”ekonomiskolan”. Inte för att jag börjat bry mig mindre om ekonomi, men för att jag börjat engagera mig ännu mer, och att försöka förstå de ekonomiska rörelserna just nu är ganska hårresande. Egentligen känns det enda sunda rådet värt att ha kvar som detta: Spara minst 10% av din inkomst, bygg upp en ekonomisk buffert, särskilt om du också är deltidsarbetande frilansare. Vi är inte på väg mot goda tider.

Jag har tidigare sett ”ekonomi” som något placerat i kategorin ”saker som utövas av folk i kostym som faktiskt har pengar”, och det är väl inte helt fel, men jag måste erkänna att jag lyckades bli vuxen utan att förstå riktigt på vilken grundläggande nivå ekonomiska händelser påverkar mig och alla andra.

I alla fall, att lära mer mig om ekonomi gör mig å enda sidan riktigt oroad, men å andra sidan är det fantastiskt intressant. Och jag har alltid föredragit att veta mer och bita ihop tänderna än att vara lyckligt ovetande. Så. Lättlästa tips!

I kategorin ”jag trodde aldrig ekonomi var så underhållande”: Planet Money, podcast. Planet Money fångade mig genom gästprogrammen på This American Life. Jag tycker dom lyckas hitta en bra balans mellan lättförståligt och informativt, dom gräver runt i så många intressanta saker, och det är så sympatiskt med målet att förklara för folk utan ekonomisk bakgrund vad som händer som dom inte ser. Vid det här laget är jag helt inpräglad på Alex Blumberg, Chana Joffe-Walt, Jacob Goldstein et al.

I kategorin ”jag förstår, nu får jag ångest”: Cervenkas pengar, blogg + hans krönikor. Jag hade kanske inte gissat på att just SvD Näringsliv av alla ställen på webben skulle lyfta fram en skribent som Andreas Cervenka, men som inblick i hur den pågående finanskrisen pågår tycker jag det är strålande.

Det är alltid bra att inte vara helt okunnig om vad som händer i världen runt omkring. Något som verkligen oroade mig var Planet Money-podcasten ”Writing the Rules” som följde hur begränsningen av bankers spekulationer mm. efter finanskrisen skulle tolkas i lag. Lagtolkarna höll öppna möten för att få in folks åsikter. De enda som kom var lobbyister och finansfolk: Ingen annan var tillräckligt engangerad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*