Kraah

Internet för sällan in ny musik i mitt liv efter att fildelningen ersattes av Spotify och andra slimmade produkter. Det är väl egentligen bara YouTube kvar som ger en bra möjlighet till slumpmässigt vandrande runt nya hörn.

Christian Zehnder var ena halvan av Stimmhorn, ”kända” för joddelsången Triohatala som somliga glada människor klickar fram på YouTube för att glädja/döda festen (finns även i remixad version). Jag är inte den som säger nej till avantgardejoddling och muterade alphorn, och Zehnder har en fantastisk röst. Men jag är nog ändå gladare åt att ha klickat mig fram till Zehnders Kraah och de mer lågmälda Stimmhornlåtarna, som verkligen är musik att svepa sig in i en mörk novemberkväll.

Det finns många musikprojekt jag gillar som kan placeras in i den vaga genren ”världsmusik”, samtidigt som det är meningslöst att leta efter något lyssningsbart och utgå från genren ”världsmusik”, för det blir ändå bara besvikelse. Det är något med moderniserad crossover-folkmusik som lockar fram en jättesnäll och menlös stämning som inte funkar till så mycket mer än bakgrundsmusik.

Vidare vandringar på det tyskspråkiga internet föreslår genrén fiktiv folklore (”Imaginäre Folklore”). Vilket jag tycker om som fras, så varför inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*