Verklighet VS bild VS Instagram

En av mina hangups är att realism = orealistiskt. Vi ser inte verkligheten, så att ta exempelvis ett foto av ett rum, utgå från det, och sen tro att det motsvarar hur en person som befinner sig i rummet upplever rummet är helt fel.

Det hela bevisas enkelt en kylig vårkväll då man kliver ut för att slänga en påse kattbajs, men blir stående hänförd av synen av en tunn, tunn nymåneskära som lyser på en bleknande himmel tillsammans med både Jupiter och Venus. Man tar fram sin mobil, som med en hyfsad kamera levererar en rakt upp och ner bild av verkligheten, och verkligheten är astråkig. En fem minuters kludd i Photoshop ger en mer beskrivande bild av vad man faktiskt såg.

Inte nog med att ett foto tar bort allt utom det visuella och gör 3D till 2D, det bortser helt från att man främst ser det man fokuserar på, och att det man ser blir en personlig upplevelse.

En annan sak som fascinerar mig är Instagram. Att få ett foto av sig själv att se ut att vara taget på 70-talet är ändå bara roligt en begränsad mängd gånger, men det är något Instagram-filtren GÖR som gör bilderna snygga. Alla bilder. Till och med naturfoton, och naturfoton är ju helt jävla omöjliga att få till om man inte är en riktigt bra fotograf.


Instagran — Jämför med det tråkiga orginalet

Hur är det möjligt att man kan lägga på ett filter som får min acne att synas mer och ändå få det att se rätt så fräsigt ut?

Min teori just nu är att Instagram ovanligt effektivt motverkar tristessen i ett vanligt overkligt foto av verkligheten. Dels genom att formatet beskär bort onödigt krafs i kanterna av fotot, det man ändå inte fokuserade på. Dels genom att ramar, trams och overkliga ändringar i kontrast och färg gör bilderna mer lika subjektiva upplevelser.

(Ett annat, mer personligt, sätt är naturligtvis att göra egna bilder. Jag ska lägga upp något tecknat, jag lovar!)

1 kommentar på “Verklighet VS bild VS Instagram

  1. MIkael Sol skriver:

    Jag brukar tänka på såna fiskehistorier. Man kanske egentligen fångade en liten fisk, men man överdriver dens storlek för att beskriva hur det kändes att fånga den där fisken. Ljuger man då om fisken? Eller är det en mer sann bild av vad man var med om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*