Filantropiskola för fattiga: 50-150 kr

Kanske har du fått lön idag? I så fall är det ett utmärkt tillfälle att pröva på den övre gränsen för budgetfilantropi: 50-150 kr!

Dagens inlägg berör kollektiva mikrolån. Mikrolån är små summor som lånas ut till personer som inte kan få vanliga banklån, t.ex. fattiga företagare runt om i världen som inte har tillräcklig säkerhet för att en bank ska vilja riskera ett lån. Kollektiva mikrolån är den geniala idén att privatpersoner tillsammans kan donera mindre summor och totalt täcka ett lån, samtidigt som man accepterar att det finns en viss risk att inte få pengarna återbetalda. Lån når specifika mottagare, och personer som inte behöver / inte vill ha donationer.

Som budgetfilantropi är det perfekt: Pengarna kommer tillbaka, och då kan du låna ut dom till en person till!

Det finns flera organisationer, men jag tar upp de två jag använder: Kiva är störst och äldst, etablerad i flest länder och extremt enkel att använda. Zidisha är ett nytt projekt som försöker få ner räntan på lånen till absolut minimum, mycket mindre och kräver PayPal.

Kiva.org

Kiva lånar ut pengar genom olika mikrofinansbolag. Du får tillbaka pengarna, bolaget får räntan på lånet. Kiva låter dig bidra med summor delbara på $25, d.v.s. som minst med ca. 150 kr. Du behöver ett kreditkort, alternativt PayPal. Det är superlätt att använda!

 1. Gå in på kiva.org och registrera din profil. Om du anger ”valentin.schonbeck@gmail.com” som ”Referred by a friend” får jag ett litet tack på min profilsida, men det kanske kan vara kul? :)
 2. Klicka på ”Lend”. Här kan du se alla lån, och sortera och söka på alla möjliga sätt. Lån ligger bara ute en månad, så jag brukar använda ”Sort by: Expiring Soon” för att få fram lån som behöver stöd relativt snabbt.

 3. Välj ett lån. Du får fram en sida med mer info om personen som vill ha ett lån. I rutan till höger väljer du hur mycket du vill låna, och kan se vad som gäller för återbetalning. Under står vilken samarbetspartner som Kiva går igenom. Klicka på ”Lend $25”, eller vad du vill låna.

 4. Lånet läggs i din varukorg. Är du inloggad har du lite olika alternativ här. Du kan ändra lånesumman igen, och välja om du vill donera något till kostnaden för att driva Kiva. Är du med i ett ”team” kan du välja att ge det en poäng för lånet du gör: Jag brukar välja team GLBT i någon sorts ”öka synligheten”-grej…

 5. Betala. Du kan välja att logga in på ditt PayPal-konto, om du har ett, men du kan också välja att betala direkt med kreditkort genom PayPal.

 6. Vänta. Pengarna debiteras, men lånet ligger i din lånelista som ”Fundraising”. När folk skramlat ihop till hela lånesumman får du ett mail som bekräftar att lånet blir av, annars sätts pengarna tillbaka på ditt Kiva-konto.

(För den som får ångest av att välja lån kan det vara bra att veta att alla lån på Kiva betalats ut i förväg. Lånet du väljer påverkar din återbetalning och samarbetet mellan Kiva och låneinstitutet de går igenom.)

Zidisha.org

Zidisha är ett försök att tackla problemet med att det är snordyrt att bedriva utlåningsverksamhet i utvecklingsländer utan infrastruktur. En genomsnittlig Kiva-partner tar 20-30% i effektiv ränta men gör bara runt 1% i vinst: Det mesta går faktiskt till utgifter. Men det innebär ändå att fattiga låntagare får ännu större kostnader.

Zidisha minskar kostnader genom att koppla låntagarna direkt till långivarna. Det kräver att de som kan ansöka om lån är läs- och skrivkunniga, har tillgång till internet, och referenser om att ha betalat tillbaka ett tidigare lån: Det minskar antalet personer som kan låna dramatiskt, men de som kommer ifråga får runt högst 10% effektiv ränta.

Zidisha finns i Kenya och Senegal. Sidan är inte lika strömlinjeformad som Kiva, men det är inte så svårt ändå!

 1. Gå in på zidisha.org och registrera dig. Du ska registrera dig som ”Lender”.
 2. Gå in på ”Lend” och välj ”View Fundraising Loans”. Till skillnad från Kiva finns det runt 10 st att välja på, och inga lån blir automatiskt sponsrade.

 3. Läs om personen som vill ha lånet. Folk skriver själva, så det är mer intressant än på Kiva att avgöra vad dom vill låna för.

 4. Sen kan du inte låna ut direkt från den sidan. Du måste ladda upp pengar på ditt Zidisha-konto först, och som utlänning kan du bara göra det genom att skicka dit pengar från ditt PayPal-konto! Därför går du till ”Add or Withdraw Funds” i sidomenyn, och väljer PayPal…

 5. Du blir erbjuden att logga in / skapa ett konto, och skicka pengar till service@zidisha.org. Skicka vilken summa du vill: PayPal kommer ta en liten procent i avgift, resten går till Zidisha. Klicka på ”Note to seller” och skriv in ditt användarnamn samt om du vill donera något till själva Zidishas kostnader. Allt kommer listas som en betalning till ”Julia Kurnia”, som driver Zidisha.

 6. Vänta ett tag på att pengarna ska gå in, det verkar inte gå helt automatiskt. Sen, gå till personen du vill låna ut till, skrolla ner, och bjud den summa du har till den ränta du vill ha (0-3%). Om låntagaren accepterar kommer dina pengar bli en del av lånet. Klart!

Eftersom Zidishas låntagare själva administrerar sina förfrågningar kan de också välja att själva kommentera, lägga upp uppdateringar hur det har gått, mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*