Filantropiskola för fattiga: 0-25 kr

Den som följt min ekonomiskola kanske vid det här laget finner sig hänga av sin roliga höga hatt för dagen, luta sig tillbaka i länsstolen med punschglasen samlade på isterbuken, fundersamt plira genom monokeln. Lever vi bara för att mata oss själva, jobba jobba, och kanske dricka en öl när man sparat ihop till möjligheten?

Som sagt: Den som är låginkomstagare i ett rikt land har det tämligen bra, men ändå svårt att styra sitt liv och världen runt omkring. Jag tror ändå det är viktigt att försöka göra så gott man kan för att förbättra världen. Dels hjälper det någon annan, dels blir även de som hjälper bättre, dels blir samhället bättre när vi blir bättre. Det gör ont att vända sig bort från andra människor, och det går bara att göra när man kan hålla dom ifrån sig mentalt. Så vill nog inte de flesta se på andra, men det kan vara svårt att veta vad man kan göra.

Är man inte Bill Gates och ge miljarder så får man rinna ihop med dom andra bäckarna som då ska bli en å. Tips kommer komma i följande kategorier: 1.) 0 – 25 kr, 2.) 25 – 50 kr, 3.) 50 – 150 kr.

Helt gratis: World Community Grid

Alltså, detta är en så SJUKT BRA IDÉ som bygger på att föra ihop outnyttjade resurser.

I ena hörnet: Miljontals människor vars datorer inte använder sin fulla arbetskapacitet medan de används till att titta på Facebook och spela lite musik i bakgrunden. I andra hörnet: Forskare som arbetar icke-kommersiellt med viktig forskning, och inte har råd att betala för den datorkraft som krävs för att inom rimlig tid bearbeta t.ex. vilka av miljontals olika molekylstrukturer som kan vara användbara för ett projekt.

Du installerar ett program på din dator som går i bakgrunden. Vid tillfällen då datorn är på men du inte använder den, eller då du inte använder stora delar av dess processorkraft eftersom du bara sitter och slösurfar, så snurrar programmet igång. Det använder då din datorkraft för att bearbeta diverse beräkningar för forskningsprojekt.

Varför bra? För att det ger öppen forskning möjlighet att skyndas på, eller alls ske, utan de budgetar som stora privata företag har. Forskning som inte skulle ske annars, eller vars resultat skulle låsas fast i olika patent.

Projekten är alltid forskning som är öppen och faller under ”projects that benefit humanity”.

1-25 kr: Fairtrade

Fairtrade-produkter är lite dyrare än andra, så man kanske känner att man gör en ekonomisk förlust. Fel, fel, fel! I själva verket är det ett av de mest ekonomiska sätten att förbättra världen.

Har du bara några kronor att skramla ihop är nog detta det mest effektiva du kan göra med dom!

Tänk så här: Har du redan bestämt att du ska lägga 25 spänn på en burk pulverkaffe så är det pengar som du blir av med, oavsett vilket kaffe du köper. Fairtrade-kaffet är kanske 5 spänn dyrare, men genom att ”ge” en femma går HELA summan på 30 spänn till ett bättre ändamål.

Varför bra? Förutom att det är effektivt så dyker fairtrade-märkningen upp på områden där alternativen är riktigt jävla dåliga. Det är bra att inte heller ge pengar till produkter som tillverkats genom allt från utnyttjande av fattiga jordbrukare till regelrätt slaveri av misshandlade barn.

Fairtrade är ett försök att arbeta om stora, grundläggande och ohållbara ekonomiska strukturer, vilket är ett viktigt projekt att stödja i sig. Förr eller senare måste det göras.

Dessutom är det relativa lyxvaror. Måste man leva på pasta & Eldorados burktomater en vecka kanske inte KRAV är ett alternativ, men har man råd att köpa choklad kan man lägga till lite extra för att undvika att vara en del av aktiv ondska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*