Leonardo da Queeah

Så av olika uppdragsrelaterade skäl satt jag och läste upp mig på Leonardo da Vincis liv & leverne (jag skulle bara kolla upp bilder på mannen, men jag är inte den som säger nej till en kopp kaffe och lite Wikipedia). Jag visste inte att Leonardo da Vinci med största sannolikhet[1] var bög.

[1] Så sannolikt att det dominerar artikeln ”Leonardo da Vinci’s personal life”, alltså. Den som någonsin följt hur dedikerade wiki-editorer är på att sopa bort alla spekulationer om historiska figurer som inte bevisats skyldiga till 100% förstår då hur väl belagt det måste vara: Inte ens V-Gurra är bög på Wikipedia!


Var han inte rätt lik Dumbledore, för övrigt? AHA!!!

Jag har lite samma känsla som när jag som sista person i världen fick veta att Selma Lagerlöf var lesbisk: En blandning av entusiasm och irritation. VARFÖR visste jag inte detta?

Jag har läst om bådas liv i skolan och annars också: Homosexualitet borde ju idag inte påverka Leonardos, eller Lagerlöfs, historiska betydelse. Om det inte spelar någon roll borde det ju vara ett neutralt ämne. Om det var ett neutralt ämne så borde det ha kommit upp tidigare, genom samma kulturella osmos som jag tagit till mig Strindbergs förhållanden till kvinnor, eller alla andra gubbar som gift sig / skilt sig / legat runt och/eller dedikerat hållit sig till/med en/flera kvinnor genom historien. Men det har jag inte, och inte ens idag är det fan neutralt.

(Att jag blir entusiastisk tyder ju också på det. Varför blir jag glad över att kunna peka på en död person och säga att DEN personen var historiskt värdefull, och DESSUTOM homo?)

Men, men, men! En roligare detalj i wiki-debatten om Leonardos läggning var att han lämnat erotiska teckningar efter sig. Tecknad porr har sällan något konstnärligt värde, men om det är Leonardo da Vinci tänkte jag ju mig att det kunde vara värt att titta på.

Det enda som tagit sig online verkar vara ”Angelo Incarnato”, en bild av en förmodad älskare/elev:

…och jag tyckte det var jättekul att se hur även Leonardo da Vinci led av exakt samma syndrom som 90% av alla glada tecknare som försökt rita pörr. ”Hmm… skitsnyggt ansikte, det är en jävligt het person det här… aahhh, lite hud, ett bart bröst, och… herregudvadtråkigt att teckna tråkigaarmar och… grejer… perspektivet på armen ser helt jävla skevt ut… äschvafan… KUK.”

1 kommentar på “Leonardo da Queeah

  1. Tomas skriver:

    V-gurra är inte misstänkt bög på Wikipedia, men det behöver inte alltid vara så;) Jag vet en officiell källa. En P3-dokumentär om en herre som utpressade kungahuset på en enorm mängd pengar för att inte skvallra om en påstod affär med kungen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*