Drömmen om en egen yurta

Det är en återkommande dröm och längtan. När hyresköpoängen tickar in sin långsamma dans, när bostadsrätterna på hemnet.se likt hägringar ser ut som de mest realistiska men samtidigt helt ogreppbara alternativen, då ser jag den i mitt inre vid skogens bryn: Min alldeles egna yurta.

Jag kom i kontakt med konceptet att bo i en yurta för en 5-6 år sen, via lite galna amerikaner. Jag har definitivt bott sämre i mitt liv — Jag har bott i en garderob där jag bara fick plats att sova på diagonalen; olagligt i en möbelkoja i en fabrikslokal; mitt i vintern i min arbetsförmedlares friggebod. En redig yurta kan i alla fall gå upp till en 30 runda m2.

Efter en lätt skattechock räknade jag ut idag att jag behöver tjäna 190 000/år i mitt eget företag för att få ut 7000 efter skatt / månad. Det är vid tillfällen som dessa som bilden av yurtan växer sig så stark att jag nästan kan känna doften av filtad ull.

En äkta mongolsk yurta kan jag t.ex. importera via Danmark, till priset av ca 25 000. Då är den ju tyvärr inte anpassad för det fuktigare europeiska klimatet, så man får räkna med att den kan ta skada. Då vänder jag mig istället till en brittisk yurtatillverkare som anpassat material och struktur till ett nordeuropeiskt klimat, och priset går upp till minst det dubbla. Säg 65 000.

En yurta är då mer lik en ihopfällbar hydda än ett tält, men är i grunden inte en permanent struktur. Amerikaner och de flesta européer får ställa upp den där de önskar, om inte markägaren klagar, men så icke jag: I Sverige behöver den bygglov. Men låt oss inte nedslås: Jag köper en skogstomt i vildaste Uppland för 75 laxar, utanför detaljplanerat område.

Så. För 140 000 bor jag nu på egen mark i en lyxig hydda i skogen. Beroende på hur mycket jag lånar av detta betalar jag 1000-1500/månad, eller inget om jag sparat riktigt duktigt. Grävning av brunn tillkommer eventuellt, toaletten blir en mulltoa, och den löpande kostnaden blir bränsle för min lilla kamin. Internet kan man nu för tiden få via mobiltelefonnätet, så jag skiter i avancerade installationer.

Kanske låter det oseriöst. Jag ÄR oseriös. Och halvt seriös. Jag VET inte om jag är seriös eller inte. Vad är egentligen mest otroligt: Att jag skulle bosätta mig i en yurta, eller att jag skulle få råd att ta lån på en miljon+?

Ja, eller hur. Låt oss helt enkelt säga att mitt turkiska blod ropar efter centralasiens stäpper.

8 kommentarer på “Drömmen om en egen yurta

 1. Tinet skriver:

  Inte alls oseriöst att bo i en jurta! ♥

  Jag trodde att jag var oseriös när jag började fantisera om att bo i en vagn, men nu kommer jag att göra det. O_o (”Bara över sommarhalvåret”, intalar jag mig …)
  Iofs. är det en rätt stor vagn som man knappt kan flytta på längre, men i alla fall.

  • Å, det låter ju jättefint! Blir det typ en villavagn / mobile home, då? :)

   Jag tror på fullt allvar att jag skulle kunna överväga det om jag då bodde i t.ex. Storbritannien och hade möjligheten att slå upp min yurta utan alltför stora lagregleringar. Men att behöva begära bygglov mm får mig att tro att det är ganska kört.

   Att bo permanent i en husvagn kräver ju tyvärr också ett samhälle som inte arbetar mot det. Jag har ärligt talat funderat lite löst på det också, men det verkar tämligen svårt det med.

 2. Tinet skriver:

  Ja, det är en manskapsvagn eller barack på hjul. Jag hyr den och en plätt land, och har hållit på och lagat den lite det sista året. Den står i ett ganska trashigt fritidshusområde där folk inte bryr sig så mycket.

  Lite skumt att det krävs bygglov för en jurta – det är ju inte en permanent byggnad? Om du tar en väldigt liten jurta (eller flera stycken) borde den väl åtminstone gälla som friggebod. :o)
  Det ideala vore kanske att hitta en sympatiskt inställd markägare som skulle låta dig arrendera en bit av sin mark. En annan lösning kunde kanske också vara att köpa en stor tomt med ett hus på och hyra ut huset till någon annan, och låta hyresintäkterna betala av lånet …

  • I Sverige så krävs tydligen bygglov för alla bostäder som ska stå uppställda någonstans under en längre tid, vare sig de är hus, husvagnar, yurtor eller rejäla tält (!). Och friggeboden är bara bygglovsbefriad om den står på en tomt med ett hus (som har bygglov). Bygglov för något konstigt som en yurta kan i stort sett bara fås utanför detaljplanerat område, så oavsett om det var min eller ev. snäll markägares mark skulle jag behöva ge mig iväg en bra bit ut från civiliserade områden.

   Så det är helt enkelt hårt reglerat… errr, och jag måste väl erkänna att jag har kollat upp detta mer seriöst än man kanske kan tro från inlägget ;)

   Men men men! Jag kanske är bostadsromantiker, men att hyra en barack + land låter som någon sorts dröm. Och jag antar att de tyska vintrarna är lite snällare, så det låter ju som att det borde kunna gå bra!

   • Tinet skriver:

    Ah, måste det vara så krångligt, när det ändå bor så lite människor i Sverige … :o(

    Jo, jag har varit i min barack ibland över helgerna även nu på vintern, och det har gått bra även med minusgrader. Bara lite kallt på morgonen innan jag får igång kaminen igen, och lite jobbigt att såga ved jämt (men även det blir man ju varm av, så det är win-win ^^).

    • Jag tror man måste välja antingen eller: Antingen är man helt bostadsfri eller alternativ.nu, eller så är man väl integrerad i samhället. Att vara lite halvkonstig ska inte gå att få ihop.

     Vedkamin = fantastico! Jag höll min 30-årsfest i ett torp med en riktigt fin gammal kamin, det är så trevlig värme. Av vedhuggning blir man dessutom extra snygg! ;)

   • Kojfantasten skriver:

    Hej!

    Attans otur att man måste ha bygglov även för långtidstältning! Har du någon länk där jag kan läsa mer? Jag håller på att söka bygglov för en liten stuga på min tomt, men en övernitisk byggnadsantikvarie trilskas. Min plan B var att sätta upp ett militärtält på tomten, och skicka foto på härligheten till nämnde byggnadsantikvarie för att visa hur det går, men nu verkar det plötsligt som en dålig idé. Åtminstone det med kortet…
    Jag önskar dig lycka till med yurta-projektet! Har två vänner som bor så (inte i Sverige) och det är HUR mysigt som helst! Funkar skitbra! Fram för alternativt boende!

 3. Bi66i skriver:

  Å andra sidan är det väl bara att smälla upp Yurtan och sedan flytta den när lagens långsamma maskineri hinner ifatt en. Då smäller man bara upp den på den ny plats och inväntar nästa fight med kommunen.

  Det är väl det som är fördelen med en jurta, att man kan flytta den hur och när man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*