Ett verk; hantverk, konstverk

Såhär när jag inte kan lägga upp mina egna verk, kan jag kanske hylla någon annans. Jag råkade ta fram en bok ur bokhyllan som påminde mig om vad jag tycker om med skapande för skapandets skull.

Ja, det rör sig såklart om ”Säckpipan i Norden”, av Per-Ulf Allmo. Boken för den som vill veta mer om nordiska säckpipor, inköpt av mig under första halvan av 2000-talet.

Varför äger du Säckpipan i Norden? frågar sig kanske den lyckliga majoritet som inte vet om att det brinner en låga för säckpipor i mitt bröst, och som aldrig tvingats lyssna när jag klickat runt på hotpipes.com.

Varför vill jag veta något om Säckpipan i Norden? frågar sig kanske den som vill läsa om bilder, serier. Jo, för att detta är en av de vackrare böcker jag äger, och den tryckta boken är ett verk i sig.

Så:

Jag äger alltså ex. 815 (av 1200). Författaren hade då sålt ett 50-tal om året, vilket ändå är bra med tanke på den begränsade målgruppen.

Delar jag en upplevelse
med än så många,
är jag ändå ensam
om den.

…säger det första bladet, och som en äkta nörd älskar jag naturligtvis passionen i sig: Här är någon som forskat i och velat dela med sig av ALLT om säckpipor i Norden. 476 späckade säckpipesidor har ägnats åt allt från säckpipans ursprung, till livshistorier om gamla säckpipespelare, till säckpipeföreteelser i det gamla och moderna Skandinavien, till upptecknande av gamla folkmelodier för säckpipa.

Boken är dessutom bra gjord och lätt att läsa (förutsatt att man på något sätt är intresserad av säckpipor, ja). Texten är tydlig och väl satt, detaljerna är genomarbetade, pappret är fint, och det finns mängder av bilder och illustrationer. Framförallt finns det många färgbilder: Man kan ju bli imponerad av att man lyckats hitta pengarna till att trycka en bok i färg i så bra kvalitet.

Men det har man inte.

Bokens färgbilder är alla utskurna för hand, ditmonterade för hand.

Här, någonstans, går boken från att vara ett intressant arbete för musikhistoriker/nördar till att bli ett verk. Det räcker inte med en djupgående forskningstext, det RÄCKER inte med att nöja sig med grå bilder. Den här boken är någons kärleksbarn, och den ska vara vacker.

Ex. 815 av 1200, alltså. Ingen stor upplaga, men många små bilder totalt. Tog Per-Ulf hem lite säckpipekompisar på pysselkväll när upplagan kom från tryckeriet och gjorde klart alla på en gång? (”Ni får ett gratisex!”) Eller ligger upplagan med tomma sidor och väntar på att en beställning ska trilla in; varpå Per-Ulf tar fram bildarken, gör en kopp té och sätter sig ned ett par timmar med kniv och lim?

Oavsett vilket: Det är vackert! Och jag tycker om att äga min bok.

Det finns någon sorts förakt — för att inte säga självförakt — mot egengjorda eller småförlagda verk, som dyker upp med jämna mellanrum. Men det är inte distributionen som avgör vad något är värt. Maskinen som utför arbetet är inte målet med arbetet.

Skapa det du älskar, ge det till världen, och låt inte begränsningarna dra ner det till marken. ♥

2 kommentarer på “Ett verk; hantverk, konstverk

  1. Natalia Batista skriver:

    Wow, så han satt o klistrade in färgfotn i 1200 exemplar??
    Det kallar jag verkligen ett hantverk, eller i alla fall huvudvärk… O_O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*