Självporträtt 2002 – 2010

Visa mig ditt självporträtt, och jag ska säga vem du tror att du är.

Jag har gjort något eller några självporträtt om året. Med det menar jag bilder man gör med syfte att beskriva sig själv, inte bara små ikoniska representationer, men det kanske bara är jag som behandlar dom olika. I vilket fall. Det är något jag haft lika lurigt att förhålla mig till som jag har haft till min självbild i övrigt.


2002 & 2003: De två första bilderna var självporträtt för min första blogg. Nu snackar vi tiden när ”blog” var kort för ”weblog” och bestod av en manuellt uppdaterad html-sida som laddades upp på nytt vid varje uppdatering. Jag är gammal, och fram till 2003 var jag fortfarande någon sorts svartrockare. Uttrycker: Önsketänkande. Jag var inte så smal, och jag såg bara så självsäker ut på internätet.

2004: Två självporträtt från fotobas: Ett med utsläppt hår, ett med ”uppsatt”; Jag vågade inte klippa håret när jag haft det långt så länge, så jag retuscherade bort det på mitt självporträtt istället. Uttrycker: Ambivalens.

2006: Bild för en pseudonym som hade ett onlinegalleri. Jag har aldrig haft skägg, men bilden bygger på en Halloween-outfit från 2005. Uttrycker: Önsketänkande! Jag var definitivt inte så smal, och hade definitivt inte skägg.

2007: Jag hade äntligen vågat klippa håret, gick rakt emot att ändra mitt liv, och jag var lätt besatt av min självbild. Mina mappar med foton från 2007 är fulla av självporträtt. Uttrycker: Lätt önsketänkande, men med entusiasm. Det här var första gången jag gillade hur jag såg ut. Alls.

2008: Från Serieskolan i Malmö. I vilket den entusiaska självbilden mötte verkligheten. Uttrycker: Missnöje med livet, kan vi väl säga lite milt sådär.

2009: Ett år som gick upp och ner, självbildsmässigt också. Uttrycker: Precis detsamma.

2010: Jag har bara hunnit göra det jag har på bloggen nu. Det är väl lite tidigt att utvärdera, men jag känner mig tämligen välmående och glad. Jag hoppas jag uttrycker det.

Uuhhhh, nostalgi. Men inte av den helt behagliga sorten.

Med risk för egotripp blir jag annars ofta sjukt inspirerad av att gräva i mapparna bland mina gamla teckningar. Nu när jag jagade självporträtt hittade jag massa annat fint, t.ex. mina studier av utomjordiska könsorgan från tidiga 2007. Genialt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*