Serietecknaren och dokumentärerna

Nackdelen med att sitta och teckna för sig själv i ett rum timmar i sträck (förutom att man riskerar att bli undersocialiserad och skabbig i katthåriga underkläder) är all ensamtid man lägger ner på monotona sysslor som tusching. Sprudlande kreativitet är kanske 10% av en bild; sen, för monomana detaljfreaks som jag, återstår timmar av arbete som upptar både händer och ögon men knappast hjärnkapaciteten.

Återstår alltså öronen. Jag gillar musik, men det blir tråkigt i längden. Radio är för ojämnt. Ljudböcker LÅTER som en bra idé, men visar sig i verkligheten bestå av inläsningar av Liza Marklund och Dan Brown som jag inte skulle sno från nätet, än mindre köpa.

Nej, det jag vill göra om jag ändå måste sitta still är att lära mig något.

» P3 Dokumentär har arkivet från 2005 uppe för nedladdning. Många public-service timmar av finaste kvalitet. Däremot är ämnena de tar upp rätt deprimerande, och efter timmar med Hagamannen, Rasbiologiska institutet och 54 olika mord orkar man möjligen inte göra något mer. Någonsin.

» P1 Dokumentär har ett betydligt mer eklektiskt utbud. Hälften intresserar mig inte, men att leta bland det som finns är roligt. Varför inte prova t.ex. ”Revärer, ridstövlar och matroser” från 1998, där dom rullat fram ett gäng uråldriga gubbar ur garderoben för att prata om soldatprostution från förr?

» BBC Documentaries är en annan ENORM källa till kunskap med en dragning åt politik, vardagsberättelser och historia. Hundratals timmar, allt på engelska, of course.

» Carl Sagan’s Cosmos: A Personal Voyage är min nuvarande passion. Visserligen en tv-serie, men behållningen ligger inte i den daterade grafiken från 1980 utan i Sagans berättarröst, så den snurrar på utan at jag behöver titta upp särskilt ofta. Detta är en av de finaste och mest passionerade dokumentärer jag sett, och den fyller mig med kärlek till världen.
(Är du osäker på om du vill ge dig på alla 13 delar så pröva del 11, The Persistence of Memory. Den har allt som gör serien bra, inklusive häftig info om valarnas globala kommunikationsnätverk. Gillar du inte detta så… ja, då vet jag inte vad jag ska säga.)

Nu har jag snart sett klart Cosmos, vilket känns sorgligt, och frågan är vart jag ska vända mig sen. Jag har såklart inte grävt klart i BBC:s arkiv, men vad jag egentligen önskar mig är något intressant med språk-/lingvistiktema. Eller mer vetenskap. Eller kanske något helt nytt?

Jag har många tuschtimmar framför mig ännu…

6 kommentarer på “Serietecknaren och dokumentärerna

 1. Brother T skriver:

  http://www.ted.com kan dra mycket tid… Många kräver iofs kanske lite mer aktivt tittande, men det finns nog många prat där som går bra att bara lyssna sig igenom.

  Testa den här, fascinerade små insekter:
  http://www.ted.com/talks/lang/eng/charles_anderson_discovers_dragonflies_that_cross_oceans.html

  (Tack för BBC-länken… P3-dokumentärerna drar redan tillräckligt mycket tid!)

 2. Maja Lüning skriver:

  Jag laddade ner i princip alla Sommarprat till iPoden från P1. Väldigt lärorikt, och kul också. Jag gillar ju mer fiktion, men om du är ute efter bra ljudböcker kan jag rekommendera dom som är inlästa av Torsten Wahlund, Görel Crona, Johan Rabeus och Rachel Molin. De är proffs. I’d know, jag lyssnar på fem böcker i veckan ungefär.

 3. Jonas skriver:

  Du kan lyssna på UR:s tv-program En bok, en författare. TV – fast utan att behöva se bilden!
  Olika ämnen varje dag. Finns på http://www.ur.se/play

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*