Turkiska serier

Och nu, lite serier som inte är gjorda av mig!

Jag ville såklart kolla upp hur den turkiska seriemarknaden såg ut innan jag åkte till Istanbul, eller om den fanns alls. Tyvärr var min turkiska för dålig för att leta effektivt, så jag hittade ingenting. I Istanbul såg jag en serieaffär, men den var stängd, och sen hittade jag aldrig tillbaka igen. Däremot fanns det serietidningar i bokaffärer, och jag högg två stycken.

Tidning nr 1 valde jag på måfå för att omslaget såg… rätt svenskt ut? Detta är Lombak #98, en 64-sidig tidning med väldigt blandade upphovsmän som har gjort serier på ca 1-5 sidor var. Till salu för motsvarande 20 kronor.

Ur Lombak Ur Lombak Ur Lombak Ur Lombak Ur Lombak

Random sidor: En vardagsrealistisk serie om en kille som går i skolan + Den sorgliga historien om en pojke som är hälften korp och har tillverkats av galna nazistvetenskapsmän + En serie som… öh, heter ”Vår”, i alla fall + En väldigt barnförbjuden serie om en elak björn.

Nästa serie är Uykusuz (”Sömnlös”) #95, som jag valde för att jag typ förstod vad det stod på omslaget. En 16-sidig tidning i storformat, ohäftad, med blandade fåsidorsserier, politiska karikatyrer och korta texter. Det verkar vara ett vanligt upplägg. Kostar motsvarande 8 kronor.

Uyuksuz Uyuksuz Uyuksuz Uyuksuz Uyuksuz

Random sidor: Små strippar om olika personer + 100% politiskt som ni kan försöka tyda + Någonting som förtjänade bättre färgtryck + Någons lilla hörn med små enrutingar.

Sammanlagt kan man väl säga att jag hittade väldigt många genrer bara i de här två tidningarna, och att jag inte har någon aning om hur stort serieturkiet är, vilka som tecknar, eller hur många som läser serierna. Dom här fanns som sagt i alla bokhandlar, men nöjesläsning i allmänhet är tydligen inte lika stort i Turkiet. Serierna stod i delen där du hittade både fint tryckta kulturtidskrifter och små hemgjorda, hem-häftade fanzin:

fanzinhyllan

Jag får återkomma nästa gång jag är i Istanbul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*