Valentin säger nej

Jag har kommit in på serieskolans andra år. Jag kommer tacka nej. Jag är inte jätteglad över det, men det står klart efter början av juni att det känns som det enda rimliga.

Såhär såg mina planer ut när jag sökte: Jobba i tre sommarmånader som nattportier, vilket ger mig en bra månadslön samtidigt som jag har så många fria dagar att jag hinner skriva på mitt projekt. I slutet av augusti säljer jag min lägenhet på gotland, och åker sen på researchresa till England för att få tag i bildmaterialet jag behöver för att teckna. Börjar året i september, väl förberedd.

Här kommer käpparna i hjulet: Hotelljobbet gick åt h-e. Jag har fått annat jobb, men bara under juli-augusti. Jag kommer behöva täcka dubbla hyror juni-juli, och tillsammans med andra överraskningar så ligger jag på runt -18 000 ekonomiskt innan jag får min första timlön. Jag kan låna dom pengarna från familjebanken, men bara på kort tid. Jobbet erbjuder extraarbete som jag kommer behöva ta, så jag kommer jobba som SATAN hela juli-augusti. Jag kommer inte ha tid att skriva. Jag kommer inte ha tid att göra någon resa innan augusti är över. Och någonstans i det här måste jag hinna sälja lägenheten på gotland.

Jag kan alltså se redan nu att jag inte har en chans att hålla tidsplaneringen jag hade för andra året. Då kommer jag kanske vara hälften så klar som jag tänkt när året är slut.

Grejen är: Jag är 27, inte 21, och andra året blir sista året jag tar för att plugga på heltid. Jag vill verkligen inte gå det bara för att det är kul att gå, särskilt inte om det garanterat betyder att jag måste ta mer studielån.

Vad behöver jag andra året till? Arbetstid, arbetsplats, arbetskoncentration, och kontaktnät. När tror jag att jag behöver det bäst? När det är dags att faktiskt sitta ner och göra jobbet som ska göras, och ha så mycket färdigt att jag kan visa upp vad jag har gjort. Jag tror att jag kommer förlora otroligt mycket på att gå ut året med en halvfärdig bok (och ännu sämre ekonomi).

Jag kan skriva utan att gå på serieskolan. Jag kan prata med folk och få feedback utan serieskolan. Jag kan ta tecknarjobben jag redan har utanför serieskolan, och söka fler. Kan jag inte det bör jag ju inte gå andra året i alla fall, för då slösar jag bara tid på något jag inte kan jobba med ändå.

Såhär ser mina planer ut nu: Jag tänker ta ett år då jag jobbar timme på låg deltid, läser en kurs i saktfart (utan lån, för att skrämma bort CSN), och jobbar med skrivandet/teckningen resten av tiden. Jag säljer min lägenhet och styr upp alla mina jävla flyttlådor som står över hela Sverige. Jag gör researchresan. Sen söker jag andra året om ett år, och hoppas att jag har en chans att komma in igen.

Jag kan egentligen inte se några nackdelar med att vänta ett år. Jag vet att det finns projekt på reservplats som kommer använda det här året bättre än jag kan just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*