Lavering eller akvarell? Eller båda? Med gouache?

Jobbar på en serie om Alan Turing — skriver kanske mer om den här när jag kommit längre än lös planering. Alla bilder jag gjort hittills är mest försök att komma på vilken stil jag vill jobba i. Jag har en IDÉ, ser ni, men svårare att få ut den på papper.

Ta en grupp med små bilder på Alan Turing, t.ex.

web_smaaportraett.jpg

Det är inte riktigt så fotorealistiskt jag tänkt mig, men det är mediet jag funderar på. Akvarellfärg på färgat papper + ljusare highlights (gouache, i detta fall) + linjer. Jag gillar att den jämna färgade ytan är en mellanton (istället för vitt), men problemet är uppenbart. Det papper som har den jämna bakgrundsfärgen jag vill ha är för tunt, och buktar av helvete. Det går att redigera bort, men tar sisådär 100 år.

Tjockare färgat papper provade jag tidigare. Jag gillar inte det grova mönstret som syns i den jämna färgen + varje ark kostar 16:-/stycket. Aj aj aj aj.

Däremot provade jag tuschlavering för första gången i skolan idag.

web_lavering.jpg

Det är inte den effekten jag tänkt mig, men… de jämna tunna lagren får mig att fundera på om det kanske skulle gå att ta en mindre grovt akvarellpapper, bestryka med ett lager lavering, och jobba ovanpå det.

web_lav-aq1.jpg web_lav-aq2.jpg

…hm. Kanske hade varit bättre att ta en mindre cartoony stil, det var bara en testkludd. Det är i alla fall fortfarande lite för mycket ”liv” i bakgrundsfärgen, tror jag, men det borde vara lättare att få en jämn grundton från sida till sida på det sättet än att försöka fixa det med akvarellfärg som bas, i alla fall. Dessutom gillar jag att tuschet inte har samma ton som akvarellen.

Jag tror inte jag kan bestämma lösningen utan att bestämma hur jag vill lägga upp sidorna. Nästa steg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*